С какво да се хранят децата ни, за да са здрави?

Днес е истинско предизвикателство да приучим децата си да се хранят здравословно, особено с рекламите в медиите, които ни подтикват да купуваме преработени, рафинирани, консервирани и храни с много захар.

Важно е привикването на децата към натуралната храна да стане от ранно детство. Родителите са важен пример на детето в начина на хранене. Не може да очаквате то да заобича плодове и зеленчуци, ако вие самите не ядете и се храните с преработени храни. Предлагам ви няколко вкусни и лесни рецепти подходящи за децата в училище.

Закуска- Плодове- нарежете в кутия няколко вида плодове и добавете шепа сурови накиснати ядки. Ако детето огладнее до обед може да добавите Плодовете са богати на фибри, витамини и минерали, подпомагат перисталиката. Избягвайте да давате плодовете за десерт след обяда, защото не се усвояват и ферментират в стомаха. Давайте ги сутрин или около час преди обяда.

Може да разнообразите закуската със смути, овесени ядки или флейк от Лимец, заляти с кисело мляко плюс плодове и ядки. Не давайте тестени закуски и животински храни сутрин, защото повишават токсичността и затрудняват храносмилането.

Обяд- Домашно приготвен сандвич от филия хляб от Лимец с квас, намазана с хумус, авокадо, зеленчуци или сандвич с домашна лютеница, пастет от яйца и сирене, тофу с маслини, тахан с мед и масло. Може да приготвите зеленчукови кюфтенца на фурна с булгур, киноа или елда. Друг примерен обяд са печени или задушени картофи или ориз със зеленчуци, вегетариански наденички или салам и зеленчук. В интернет има изобилие от здравословни рецепти. Може да видите такива и в ютюб канала ни Кулинария Гурме.

https://www.youtube.com/channel/UCAAulVZrKSKbNwvRhID84Yw

Следобедна закуска- сурови сладкиши от ядки и плодове, соленки и сладкиши от Лимец, безглутенови макарони, юфка от Лимец, палачинки от банани или само шепа сурови накиснати ядки.

Всички вафли, чипсове, кифли, шоколади и други, закупени от училищните лавки  изобилстват от  трите отрови-бяла захар, бяло брашно, бяла сол както и палмово масло, консерванти, оцветители и овкусители. Именно те са една от причините за болести като- диабет, алергии, затлъстяване, нисък имунитет.

Нека храната бъде ваше лекарство, а лекарството- храна!

 

 

 

 

Публикувай коментара си тук

0

Моята количка