Нар- верен помощник при високо кръвно и диабет

Нара е известен с полезните си свойства от хилядолетия. Смята се, че самият Хипократ го е използвал  за лечение на пациентите си. Легендарни владетели и царе от Изтока изисквали задължително да виждат нар на трапезата си всеки ден.

Освен че е сред най-мощните природни антиоксиданти, нарът само по себе си е изключително богат витаминно-минерален комплекс. Плодът съдържа високи нива на тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2), Ниацин (Витамин B3), Витамин B6, Витамин C, Витамин К, Витамин Е, Витамин PP, 15 аминокиселини, в това число и 6 есенциални (метионин, лизин, валин, левцин и др.). Други негови основни свойства са високите нива на макро (калий, калций, магнезий, натрий) и микроелементи (манган, мед, цинк, селен), също и полезни въглехидрати, органични киселини и полифеноли.

Още от безбройните ползи за здравето, които крие консумацията на сок от нар са:

 • Подобрява здравето на сърцето

      Сокът от нар може да окаже страхотно влияние върху здравето, особено върху това на сърцето,   като поддържа артериите гъвкави и предотврати възпалението в кръвоносните съдове. Известно е, че намалява атеросклерозата, която е една от водещите причини за сърдечни заболявания. Също така, намалява риска от запушване на артериите, което може да доведе до ограничаване на кръвообращението в сърцето и мозъка. С други думи, сокът има анти-атерогенен ефект върху сърцето. Освен това, консумацията на сока помага за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия.

 • Поддържа нивата на кръвната захар – подходящ е за диабетици
  Въпреки че сокът от нар съдържа фруктоза, той не повишава нивата на кръвната захар, както правят другите плодови сокове. Проучванията показват, че не е имало повишаване на нивото на кръвната захар при пациенти с диабет, които са пили този сок ежедневно за период от 2 седмици.
 • Сокът от нар поддържа и нормализира кръвното налягане
  Известно е също, че нарът понижава високото кръвно налягане. Сокът намалява лезиите и възпалението на кръвоносните съдове и действа като разредител на кръвта, позволяващ неограничен поток от кръв през тялото.
 • Намалява риска от рак
  Сокът от нар съдържа полифеноли и други съединения, доказани в научните изследвания, че имат антипролиферативни, про-апоптотични и противовъзпалителни ефекти при рак на простатата, белия дроб, гърдата и други ракови заболявания. Освен това елиминира свободните радикали от организма и потиска растежа и развитието на рак и други заболявания. Високото съдържание на антиоксиданти стимулира белите кръвни клетки да неутрализират токсините в организма, като по този начин насърчават здравата имунна система. Дневният прием на чаша сок от нар може да забави растежа на раковите клетки при рак на простатата.
 • Засилва имунитета и подобрява здравето
  Изключителните нива на витамини, минерали и антиоксиданти в сока от нар, подпомагани от силните му антибактериални, противовъзпалителни и антимикробни свойства, спомагат за борбата с вирусите и бактериите и засилват нашата имунна система. Той значително намалява микробите, които се намират в устата, които обикновено са отговорни за кухините и стафилококлетъчните инфекции.
 • Предотвратява анемия
  Анемията е състояние, причинено от дефицит на червените кръвни клетки в тялото. Тъй като сокът от нар съдържа голямо количество желязо, той помага за преодоляването на този дефицит и подкрепя естественото производство на червени кръвни телца.
 • Подобрява паметта
  Проучванията показват, че сокът от нар може да бъде полезен, когато става дума за подобряване на паметта. Известно е, че полифенолите, намиращи се в сока, са неврозащитни.
 • Подобрява здравето на кожата и косата
  Хранителен режим, богат на сок от нар може да помогне за забавяне на процеса на стареене на клетките, като намали бръчките и фините линии, причинени от честото излагане на слънце. Освен това, подкрепя регенерацията на кожните клетки и предотвратява хипер пигментацията и появата на тъмни петна.
  Пиенето на сок от нар редовно, укрепва космените фоликули, което от своя страна предотвратява косопада, като по този начин придава на косата здрав и бляскав външен вид.

 

Публикувай коментара си тук

0

Моята количка