Ленено масло в борба с болестите. Рецепти

Лененото масло се използва като комплексно лечение на много заболявания, а също така служи като източник на незаменимата алфа-линоленова киселина, дефицитът на която неблагоприятно се отразява на човешкото здраве.

Сърдечно съдова система.

При редовната употреба на ленено масло, то снижава нивото на холестерина в кръвта средно около 25%, на триглицеридите със 65%, намалява се вискозитета на кръвта и увеличава еластичността на кръвоносните съдове. В резултат на това се понижава артериалното налягане и се намалява риска от образуване на кръвни тромби. Има данни, че при приемане на 1 с.л. ленено масло се понижава артериалното налягане на
9 мм живачен стълб. Препоръчва се използването на лененото масло в комплексно лечение и за цел профилактика на атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония, инсулт, инфаркт и тромбофлебит.

Стомашно-чревен тракт.

Редовната употреба на ленено масло способства за нормалната работа на храносмилателната система. В частност, това масло подобрява работата на черния дроб, премахва киселините в стомаха и при запек, почиства червата от паразити. Лененото масло има изключително полезен ефект върху чревната лигавица. Използването на лененото масло се препоръчва при гастрити, възпалителни заболявания на хранопровода, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, дуоденити, цироза на черния дроб, мастна дистрофия на черния дроб, хепатит, хемороиди, камъни в жлъчката, остатъчни явления след дизентерия, дълговременен запек.

Дихателна система.

Лененото масло се препоръчва при лечение при болки в гърлото, възпаление на сливиците, ларингит, бронхиална астма. Препоръчва се употребата на ленено масло от хора, страдащи от хронически бронхо-белодробни заболявания, тъй като това масло е високоефективно средство за профилактика на остри възпалителни процеси.

Имунитет.

Лененото масло е отличен имуностимулатор. Препоръчва се употребата на това масло в следоперационен период, изтощени пациенти по време на рехабилитация, и често боледуващи хора по време на грипна епидемия и атипична пневмония.

За жените.

Лененото масло способства за нормализацията на хормоналните нива, подобрява настроението в предменструален и период на менопауза. Силно се препоръчва използването на лененото масло по време на бременност, тъй като компонентите на това превъзходно масло имат благоприятен ефект върху хода на бременността и раждането, а също така способства за правилното развитие на мозъка на бъдещото бебе.

За мъжете.

Редовната употреба на ленено масло повишава потенцията, способства за повишаване на половите хормони.

За децата.

Препоръчва се включването на ленено масло в детската храна за пълноценно развитие на техния организъм. Особено е необходимо да се включва в храната на слаби деца и деца с хроническо бронхо-белодробни заболявания. Трябва да се отбележи и че лененото масло подобрява усвояемостта на калция, което е изключително важно за растежа на детския организъм.

Профилактика при онкологични заболявания.

Онкологичните заболявания са бичът на нашето време. Учените от цял свят признават, че най-важното нещо в борбата с тази ужасна болест е нейната превенция. В състава на лененото масло влиза притежаващата ясно изразен противораков ефект полиненаситената мастна киселина ОМЕГА-3 и лигнани, за съжаление в много малко количество (най-голям брой растителни фибри се съдържат непосредствено в лененото семе). Препоръчва се използването на лененото масло и ленените семена в комплексно лечение на онкологични заболявания и последваща профилактика. Изследванията са показали, че това масло е особено ефективно за предотвратяване на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Профилактика при заболявания на нервната система.

Лекарите от цял свят признават изключителното благотворно влияние на лененото масло върху мозъчната дейност. При достатъчно редовна употреба на ленено масло е забелязано значително подобрение на паметта и бързина на реакциите. Мозъкът на човека съдържа 60% мазнини и той се нуждае само от ненаситени мастни киселини, които са в изобилие в лененото масло. Във връзка с изложеното по-горе, това масло е необходимо за децата, за хора на умствения труд, както и разбира се за хора в напреднала възраст. Доказано е също изключителното благоприятно действие на лененото масло върху нервната система като цяло. То има положителен ефект при някои видове депресии и е способно да облекчи боледуващите от шизофрения.

Профилактика при заболявания на пикочните пътища.

Лененото масло успешно се използва при лечение на заболявания на бъбреците и на пикочния мехур.

Профилактика при заболявания на опорно-двигателния апарат.

Използването му е както външно, така и вътрешно при възпалителни заболявания на ставите: артрит, артроза, ревматизъм, бурсит и т.н. То ще помогне да се справите с възпалителния процес и да се облекчи състоянието на пациента.

Профилактика при кожни заболявания.

Препоръчително е да се използва в комплексно лечение на различни възпалителни кожни заболявания като себорея, псориазис, екзема, акне, розацея, сухи кожни обриви, херпес и т.н. Лененото масло помага в лечението на трудно заздравяващи рани и язви и пукнатини по кожата. Има благоприятен ефект при лечението на мазоли и брадавици. Използва се и при лечение на повърхностни изгаряния в смес с вода и вар (1:1).

Профилактика при наднормено тегло.

В наше време, проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването се превръща във все по-актуален. Калоричността на мазнините е много висока и затова много хора се борят с проблема на излишното тегло, като изключват от ежедневната си храна мазнини, но това съвсем не е изход от това положение. Ненаситените мастни киселини са от съществено значение и са необходими на човешкия организъм. Лененото масло напълно компенсира дефицита на ненаситени мастни киселини. И тъй като, ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6, присъстват в лененото масло в големи количества, то способства за нормализацията на липидния метаболизъм и обмяната на веществата като цяло. Ако сте с наднормено тегло и затлъстяване, включете в своята диета ленено масло. То ще ви помогне да се справите с проблема. Лененото масло може да помогне за намаляване на апетита, като стимулира центъра на насищане, което облекчава съблюдаването на диетата. Освен това, това масло увеличава скоростта на преминаване на храната през хранителния тракт и намалява коефициента на абсорбция в червата. Разбира се, необходимо е да се намали съдържанието на калории в храната и да се увеличи физическата активност. Без това условие, никой, дори и най-съвършеното средство няма да бъде в състояние да ви помогне.

Профилактика при захарен диабет.

Най-вече лененото масло подобрява работата на панкреаса и ендокринната система като цяло. То се явява много добро средство в профилактиката на диабета. При захарния диабет се ограничава употребата на захар и мазнини. При такава строга диета, при малкото разрешено количество на мазнини, просто е необходимо да се използват ненаситени мастни киселини, които са незаменими за организма на човека.
Най-вероятно, най-добрият продукт за тези цели е лененото масло. Лекарите са установили, че редовната консумация на ленено масло намалява честотата на диабетната невропатия при болните. Забелязано е също понижаването на нивото на захар в кръвта при диабет тип 2. Разбира се, болестта диабет не е шега, така че се консултирайте с вашия лекар за необходимата лично за вас доза от ленено масло.

Профилактика при алергични реакции.

Използването на ленено масло ще ви помогне за премахване на проявата на алергични реакции.

Профилактика при заболявания на зрителните органи.

Редовната консумация на ленено масло оказва благоприятно влияние на състоянието на зрението, подобрява както зрителната острота, така и цветоусещането.

Профилактика при стоматологични заболявания.

С лененото масло се лекуват огнища на възпаление. Препоръчително е да се използва при лечението на възпалителни процеси в устната кухина: стоматит, зъбен кариес и кървене на венците. Лененото масло е необходимо да се включи в диетата на вегетарианците, веганите и на хора, които по една или друга причина не ядат риба, за да се компенсира недостига на ненаситени мастни киселини, жизнено важни за човека. Също така е изключително необходимо за често боледуващи деца, изтощени пациенти и хора в следоперационен период.

Използване на лененото масло.

Като превантивна мярка е достатъчно да се взема по една супена лъжица ленено масло сутрин 30 минути преди ядене. Профилактичният прием на лененото масло се провежда на курсове по 10 дни през 2 седмици, като е желателно да се направят 3-4 курса. Препоръчва се също така, ежедневно да се добавя от това масло в салатите, кашите, готовите ястия от зеленчуци, без да се подлага на термична обработка, за да се постигне максимално запазване на полезните свойства. За лечебни цели се приемат 2 с.л. ленено масло – курс на лечението не по-малко от 3 месеца.

При борба с наднорменото тегло.

Лененото масло не трябва да се приема при високо ниво на триглицериди в кръвта, тъй като е възможно растителните мазнини да не се разграждат. Затова първо трябва да се направи анализ на кръвта. Ако триглицеридите са в пределите на нормата, то лененото масло ще помогне. Сутрин 30-40 минути преди закуска, изпийте една чаена лъжица ленено масло и след това една чаша топла вода. През деня трябва да се добавя ленено масло в готовите ястия. Преди сън да се изпие една 1 ч.л. ленено масло. През деня трябва да се консумират 2 с.л. ленено масло. Разбира се, трябва да се ползва с балансирана диета по отношение на калорийността на храната и да се увеличи физическата активност. Курсът на лечението е 3 месеца, но си струва да напомним, че диетата – това е начин на живот, а не временна мярка.

При сърдечно съдови заболявания.

В допълнение към лечението предписано от вашия лекар, се препоръчва веднъж дневно приемане на 1 ч.л. ленено масло, 2 часа преди вечеря и постепенно да се увеличава дозата до 1 с.л. Курсът на лечение трябва да се съгласува с лекуващия лекар.

При първична хипертония.

(кръвното налягане не трябва да превишава 150/90)

Препоръчва се да се приемат по 2 ч.л. ленено масло преди обяд и преди сън. При повишено кръвно налягане отлично си прилага специален масаж на тялото с ленено масло.

При атеросклероза.

Препоръчва се да се приема 1 с.л. сутрин 30-40 минути преди ядене и вечер 1 час след вечеря. Курсът на лечение е 3 седмици, след това се препоръчва да се направи пауза от 2 седмици и лечението може да се повтори.

При множествена склероза.

Лененото масло е способно да облекчи състоянието на пациента при това тежко състояние. Препоръчва се да се приема по 2 ч.л. ленено масло сутрин, 30 минути преди закуска и вечер не по-малко от 2 часа след вечеря. Вътрешният прием на лененото масло трябва да се комбинира с външно прилагане. Веднъж на всеки 3 дни се препоръчва масаж на ръцете и краката и веднъж месечно масаж на цялото тяло.

При гастрит.

При лечението на гастрит се препоръчва да се приема 1 с.л. ленено масло на гладно желателно и с отвара от жълт кантарион.

При язва на стомаха.

Препоръчва се да се приема по 1 с.л. преди всеки хранителен прием от следната маслена смес:

 • облепихово масло – 70 мл;
 • ленено масло – 50 мл;
 • масло от жълт кантарион – 30 мл.

Преди употреба разклатете сместа! Да се съхранява в хладилник в затворена опаковка.

При лечение на черния дроб и холецистит.

Препоръчва се да се приемат 1-2 ч.л. ленено масло по време на хранене, 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение е 2-3 седмици. При остър холецистит, лененото масло не трябва да се приема.

При изгаряния и повърхностни рани.

Препоръчва се лененото масло да се използва в смес с други растителни масла и сокове от някои растения.

Рецепта 1:

 • ленено масло – 2 с.л.;
 • облепихово масло – 1 с.л.;

Рецепта 2:

 • ленено масло – 3 с.л.;
 • сок от живовляк – 1 с.л.

Рецепта 3:

 • масло от жълт кантарион – 30 мл;
 • ленено масло – 50 мл;
 • облепихово масло – 70 мл.

Сместа се разбърква много добре, нанася се на увредената повърхност на кожата или се покрива с напоена от сместа салфетка. Превръзката трябва да се сменя 1 път на ден до пълно заздравяване.

При гнойни рани.

Нанесете върху гнойните рани следния състав:

 • ленено масло – 50 мл;
 • каша от чесън – 5 г.

Курсът на лечение се продължава до пълно изчистване на повърхността на раната.

При мазоли на краката.

Пригответе следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • сок от червен лук – 10 мл.

Прави се баня на краката в топла сапунена вода, след това изплакнете краката и ги подсушете. Втрийте сместа в кожата на крака и обуйте меки вълнени чорапи. Процедурата се препоръчва да се прави през ден, желателно е преди лягане. Курсът на лечение е 2-3 седмици.

При брадавици.

Народните лечители препоръчват брадавиците да се намазват с ленено масло 2-3 пъти на ден до пълното им изчезване.

При алергични обриви и ожулвания.

Пригответе следната смес:

 • мехлем от невен – 100 мл;
 • ленено масло – 1 с.л..

Необходимо е увредените места да се намазват 2-3 пъти на ден до пълно заздравяване.

При алергични обриви и облекчаване на сърбеж.

Намазване на увредените части на кожата със смес от следните масла:

 • ленено масло – 20 мл;
 • масло от коприва – 10 мл.

Курсът на лечение е в продължение на 3-4 дни.

При пустулозен обрив.

Пригответе следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • стрептоцид бял (на прах) – 10 г.

Сместа се разбърква старателно, нанася се върху увредената зона на кожата, оставя се за 1 час, след което се премахват остатъците от сместа с краставичен лосион. Процедурата трябва да се извършва 2 пъти на ден, сутрин и вечер, до пълно изчезване на обрива.

При екзема и псориазис.

Препоръчва се за смазване на обрива със следната смес:

 • еруков мехлем – 50 г;
 • ленено масло – 50 мл.

Необходимо е също така да се включи лененото масло в ежедневната храна, разбира се без да се подлага на топлинна обработка.

При хемороиди.

При лечение на възпалени хемороиди се препоръчва да се ползва следната смес:

 • ленено масло – 30 мл;
 • облепихово масло – 30 мл;
 • мехлем от невен – 50 г;
 • анестезин (на прах) – 1 г.

Съставките се смесват внимателно, в сместа се потапя стерилен тампон и се полага върху възпалените хемороиди през нощта, който се превързва с Т-образна превръзка. Курсът на лечение е 1 седмица.

При хрема, синузит и синуит.

Препоръчва се намазване на лигавицата на носа със следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • сок от чесън – 7 мл.

Курсът на лечение е до нормализиране на състоянието.

При заболявания на гърлото и устната кухина.

В комплексното лечение на стоматит, възпаление на сливиците, болки в гърлото и ангина е нужно да се използва лененото масло. Нужно е да се приеме 1 с.л. лъжица в устата чисто (неразредено) ленено масло и да се смуче в течение на 5 минути, след което гъстият остатък от масло трябва да се изплюе. Тази процедура се препоръчва да се провежда 3-4 пъти на ден до пълно оздравяване. Разбира се е необходимо и да се ползва лененото масло и вътрешно, като общоукрепващо, тонизиращо и противовъзпалително средство.

При заболявания на опорно-двигателния апарат.

Препоръчва се да се приема лененото масло по 1 с.л. 2 пъти на ден (сутрин и вечер) на празен стомах и да се прави масаж на участъците с болката с леко затоплено ленено масло. Курсът на лечение е 1 месец, а след това се прави пауза от 2 седмици и след това курсът може да се повтори. Разбира се, това няма да ви излекува от болестта завинаги, но болката няма да бъде толкова остра. Ние препоръчваме тези процедури да се извършват минимум 2 пъти в годината (пролет и есен) при артрити, полиартрити, радикулит, като добре помагат компреси от смес на ленено масло с кипарисово, мента, хвойна и етерично масло от розмарин.

При запек.

Когато запекът е остър се препоръчва да се приема по 1 с.л. ленено масло 30 минути преди закуска и вечеря. При лечение на запек от лека до умерена форма се препоръчва да се приема следната смес:

 • 1 с.л. ленено масло;
 • кисело мляко (обезмаслено).

Приемете сместа 1 час преди лягане.

За следоперативен период.

Препоръчва се да се използва 1 с.л. ленено масло 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. Курсът на възстановителната терапия е в продължение на 1-2 месеца.

При гинекологични заболявания.

Напоен в ленено масло памучен тампон се поставя във влагалището, оставя се 1 час и 30 минути. Процедурата се прави 2 пъти дневно.

При предменструален синдром.

Препоръчва се употребата на смес от ленено масло в съотношение 1:3 за облекчаване на болката, спазмите и за придобиване на сили.

Противопоказания при използването на лененото масло.

С особено внимание лененото масло трябва да се приема от хора, страдащи от жлъчно-каменна болест (холелитиаза), остър холецистит и панкреатит. Не приемайте ленено масло по време на тежка диария и възпаление на роговицата на очите. Противопоказен е приема на ленено масло при употребата на антидепресанти и противовирусни средства, а също така от жени използващи орални контрацептиви. Хората страдащи от хронически заболявания, преди употреба на това масло трябва да се консултират с лекуващия лекар.

Публикувай коментара си тук

0

Моята количка